1 av 2
Marie Persson, Nätverket stoppa Rönnbäcksgruva. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
2 av 2
Inger Baer Omma, Vapstens sameby. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
Dearna/ Tärnaby

Glädje över gruvstopp

Domen om stopp för Rönnbäcksgruvan utanför Tärnaby möts med glädje. Både berörd sameby och nätverk mot gruvan pustar ut idag.

I en unik dom från Högsta förvaltningsdomstolen så blir det tillfälligt stopp för den planerade nickelgruvan i Rönnbäck, utanför Tärnaby.

Domstolen upphäver nämligen regeringens beslut om bearbetningstillstånd för gruvan.

– Jag är stolt, glad och lättad. Nu får vi lite andrum, säger Inger Baer Omma, renskötare i Vapstens sameby.

Är det totalstopp för gruvan nu?
– Jag kan inte juridiken men vi jobbar för att vår näring ska överleva. Den får svårigheter om gruvan blir verklighet.

Det aktuella området är så kallat riksintresse både för rennäringen och mineralutvinningen - och det är detta som är knäckfrågan. Går dessa intressen att förena?

Både Bergsstaten och regeringen menar att de bägge näringarna kan leva sida vid sida.

Men Vapstens sameby hävdar att gruvan påtagligt skulle försvåra samebyns renskötsel och påpekar också att myndigheterna inte tagit tillräcklig hänsyn till riksintresset för rennäringen.

Och Högsta förvaltningsdomstolen ger nu alltså samebyn rätt.

Domstolen konstaterar att rennäringen och gruvbrytningen i det här fallet är oförenliga och påpekar också att regeringen inte bedömt vilket av dessa två intressen som är mest hållbara i längden för naturen.

Frågan är hur regeringen ska undvika den här domen.

– Det kommer att bli svårt för dem. Om de ska förhålla sig till vem som har bättre förhållningsätt till naturen finns det inget annat svar är rennäringen, säger Inger Baer Omma.

Men det är inte bara samebyn som har protesterat mot gruvplanerna i Rönnbäck.

En aktionsgrupp mot gruvan har startat ett upprop på Facebook med över 600 medlemmar - gruppen har även hållit protestmöten och skrivit protestbrev till regeringen.

Marie Persson från Tärnaby är grundare av nätverket och hon gläds över domstolens beslut.

– Jag välkomnar den starkt. Jag hoppas att regeringen nu tvingas ta större hänsyn till de samiska aspekterna, säger Marie Persson.

Gruvbolaget ändrar inget

Gruvplanerna i Rönnbäcken, Tärnaby fortsätter som planerat. Det säger bolaget Nickel Mountain som inte ändrar sina planer trots att Vapstens sameby vunnit i Högsta förvaltningsdomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista