Öring från Kirunafjällen. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
SAMETINGETs planum i Tärnaby

Vill tillsätta ny rättsutredning

Sametingets styrelse vill tillsätta en ny utredning om samisk rätt till land och vatten.
Frågan skulle avgöras vid sametingets plenum i Tärnaby i dag - men sköts upp till i morgon.

För ett par år sedan la regeringen fram ett förslag som bland annat berörde medlemsskap i samebyarna.

Men sametinget och de flesta samiska organisationer totalsågade förslaget och regeringen tvingades till reträtt.

Det resulterade i att sametinget tillsatte arbetsgruppen Siidajuogus med representanter för alla sametingspartier.

För ett år sedan la Siidajuogus fram ett förslag bland annat om att öppna samebyarna för fler samer - detta för att de samiska rättigheterna skulle kunna nyttjas av fler samer.

Men förslaget möttes av kraftig kritik från landets samebyar och vid sametingets plenum i Vålådalen för ett år sedan skickades förslaget tillbaka till styrelsen för ny behandling.

Nu har styrelsen återkommit med ett förslag om att tillsätta en ny utredning om samisk rätt till land och vatten och förvaltningen av dessa områden.

Utredningen ska också se på vilket sätt internationella deklarationer och konventioner ska införlivas i det svenska rättsystemet, föreslår styrelsen.

En rad motförslag och tilläggsförslag lämnades in när sametingets plenum behandlade frågan - och det innebar att debatten avbröts och kommer att fortsätta på torsdagen.

Men det är oerhört ovisst hur frågan kommer att avgöras då den styrande alliansen är oenig - Samelandspartiet har nämligen reserverat mot beslutet i styrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista