Sameskolstyrelsens ordförande Per Labba. Foto: Maria Unga/´SR Sameradion.

Kostsamt hyresavtal ska lösas

1:48 min

Sameskolstyrelsen och fastighetsbolaget Specialfastigheter har enats om hur det kostsamma hyresavtalet ska lösas.

Problemet har varit att om det gällande hyresavtalet inte förlängdes så skulle det innebära en skuld för sameskolstyrelsen till hyresvärden på drygt 100 miljoner kronor. Men nu finns det alltså förslag på hur problemet ska lösas.

 – Vi fick fram tre förslag som vi enades om. Vi har lämnat över dem till departementet, det är de som tar beslutet om vilka av alternativen som ska lösgöra den här frågan, säger Sameskolstyrelsens ordförande Per Labba.  

I det nuvarande kontraktet med Specialfastigheter står det alltså att om hyresavtalet inte förlängs så ska Sameskolstyrelsen ersätta hyresvärden för kostnader som genom åren inte har täckts av den vanliga hyran.

Den sammanlagda kostnaden skulle bli 102 miljoner. Men enligt Per Labba så är det inte aktuellt att Sameskolstyrelsen ska stå för den kostnaden.

– Den har ju varit skriven på ett konstigt sätt, så att den har ju byggt på kapitalunderskottet hela tiden, säger Per Labba.  

Efter ett samrådsmöte har Sameskolstyrelsen och bolaget Specialfastigheter alltså tagit fram tre förslag på hur problemet ska lösas. Per Labba vill inte gå in i detalj på förslagen, men säger det handlar om olika lösningar på hur mycket hyra som ska betalas och under hur lång tid, samt att det gamla hyresavtalet inte kommer att förlängas.

– Vi gör ett nytt hyresavtal nu och det blir ett sedvanligt hyresavtal som var och en har när man hyr lokaler hos en fastighetsägare, säger Per Labba.

Sameskolstyrelsen ligger under utbildningsdepartementet och bolaget Specialfastigheter är till 100 procent ägt av staten och nu har de alltså överlämnat förslagen till regeringen.

– Bollen ligger nu hos departementet. De måste nu ta beslutet om vilket av alternativen som lämpar sig bäst för staten, säger Per Labba.

Sameskolstyrelsen och fastighetsbolaget Specialfastigheter får vänta till hösten innan regeringen kan ge besked angående deras förslag på hur det kostsamma hyresavtalet kan lösas.

Sameskolstyrelsen är fast i ett hyresavtal som innebär att man är tvungen att betala över 100 miljoner till hyresvärden Specialfastigheter om hyresavtalet inte förlängs.

Parterna har nu enats om tre gemensamma förslag på hur problemet ska lösas och förslagen är överlämnade till regeringen.

Kristina Lundström, på Utbildningsdepartementets skolenhet, vill inte uttala sig om förslagen ännu. Hon säger att beslut kommer tas först till hösten, i samband med regeringens budgetproposition.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista