1 av 4
En hundglad Annfinn Pavall. Foto: Terje Dale, NRK
2 av 4
Mats og Annfinn lever i vakker natur. Foto: Terje Dale, NRK.
3 av 4
Fotografen och programskaparen Arvid Larsen (t v) pratar med Mats. Kommer han att ta över renhjorden, eller flyttar han till staden och och studerna?
4 av 4
Fr v unge Mats, programskaper Arvid Larsen och Annfinn Pavall. Foto: Terje Dale, NRK
Norsk dokumentär i SVT

En renskötarfamiljs väg genom 12 år

I tolv år, under alla årstider har fotografen Arvid Larsen följt renägaren Annfinn Pavall och hans familj i arbetet med renskötseln i det majestätiska landskapet på Kjerringøy utanför Bodø i Nordnorge. Ett många gånger dramatiskt liv, i samklang med renarna och naturens krafter. På fredag, kl 19.30 sänds programmet i SVT2. 

Det hela började som ett fotoprojekt för en bok om Kjerringøy. Arvid Larsen och Annfinn Pavall fick bra kontakt med varandra och Larsen fick följa renskötarfamiljen i deras vardag.

– Med stor tillit fick jag vara med på allt och fick svar på mina frågor. Jag fick möte dem där de arbetar, långt ute till fjälls och i alla slags väder, säger Arvid Larsen.

Annfinn Pavall har arbetat med renskötsel i hela sitt liv, men någon gång är det tid för någon att överta hjorden. Blir det unga Mats, eller väljer han storstadslivet och akademiska studier?

Även i SVT2 3/6, SVT2 4/6, SVT2 6/6 och SVT24 9/6.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista