Kristina Nordling. Anna-Karin Niia /SVT Sápmi.
SAMETINGSPLENUM I TÄRNABY

Språkstudier ska belönas

1:45 min

Snart kommer studenter som läser samiska kunna ansöka om stipendier ur en pott på totalt 400.000 kronor. Det beskedet gav Sametingets plenum efter sista dagen i Tärnaby. Språknämndens ordförande Kristina Nordling säger, att detta ska göra att fler väljer studier i samiska.

– För alla, både Utbildningskommitténs rapport och Högskoleverket har ju konstaterat, att det finns en akut brist på lärare i och på samiska. Och det här tycker vi är så viktigt, att vi snabbt måste få fram lärare. Så vi vill uppmuntra till det genom att bidra med pengar, säger Kristina Nordling.

Anledningen bakom beslutet att prioritera pengar till högskolestudenter i samiska är alltså att språknämnden vill se att fler väljer att studera samiska på en högre nivå.

Styrelseordförande Per Mikael Utsi har påtalat att Sametinget har en pressad situation rent ekonomiskt just nu, så exakt hur man ska bekosta stipendierna till studenterna vållade debatt före beslutet togs. Men Utsi påpekar ändå att det måste göras någonting för att det ska utbildas fler lärare i samiska:

– För att få till, stimulera människor som ska arbeta med samiska i skolor och andra verksamheter, måste vi stimulera dem ekonomiskt, de ska ha en fördel, de som ska jobba med det här, säger Per Mikael Utsi.

Styrelsens förslag var att omfördela pengar och bland annat lägga 200 tusen kronor från Samiskt Språkcentrums verksamhet. Men Kristina Nordling och hennes partikamrater i Min Geaidnu, lade fram en motion som plenum antog, där det stod att Sametinget måste hitta pengar från någon annan plats till stipendierna. 

– Ja vi får ju se nu hur vi rent praktiskt ska lösa det här, men det är ju uppenbart att vi måste få extern finansiering till det här, säger Kristina Nordling.

 Varifrån?

– Ja, förhoppningsvis ska vi föra fram det här till departementet och vi hoppas att det kommer från statligt håll naturligtvis, säger Kristina Nordling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista