Örnriven ren Foto: Per-Anders Nutti (Privat)
Sápmi

Rovdjursproblem i Norge

1:12 min

Hårt rovdjurstryck inom Saarivuoma samebys kalvningsland på norska sidan gör att samebyn ansöker om skyddsjakt på björn.

Renskötare från Saarivuoma befinner sig just nu på bevakning i kalvningslandet, i närheten av Altevatn, på norska sidan.

- Det är både örn och järv som har varit i farten och nu till och med björn, säger Per-Anders Nutti.

Det rör sig alltså om både kalvar och vuxna djur som blivit rivna och Per-Anders Nutti beskriver att rovdjurstrycket är värre än föregående år. Igår ansökte samebyns rovdjurssamordnare Nils-Petter Labba om skyddsjakt av björn, av Direktoratet för naturförvaltningen i Norge. Men Per-Anders Nutti tror inte att det kommer att beviljas:

– Vi har inte fått ett slutgiltigt besked än, men jag tror inte att vi kommer att få tillstånd till skyddsjakt. De ser nog inte att det är renarna som ska skyddas utan rovdjuren, säger Per-Anders Nutti.

Per-Anders Nutti tror att det krävs mycket dokumentation innan en skyddsjakt beviljas. Men trots försök att både skrämma iväg rovdjuren, samt att de har dokumenterat rovdjurens framfart, tillsammans med Statens Naturoppsyn och Fjälltjänsten, så betvivlar Nutti att samebyn beviljas skyddsjakt.

– Jag tror nog inte så mycket på myndigheterna i det här fallet men hoppas ändå, säger Per-Anders Nutti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista