Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Institutet för språk och folkminnen

Nya projektmedel till de nationella minoritetsspråken

Gaaltije har fått medel till projektet Jååktan-jirreden.

Institutet för språk och folkminnen, SOFI, har fördelat 3,5 miljoner kronor till 33 olika projekt som ska stödja de nationella minoritetsspråken. Institutet har bland annat prioriterat språkprojekt som riktas till barn och ungdomar. 

Det är nu tredje året som bidrag till stöd för de nationella minoritetsspråken fördelas och intresset för satsningen är fortfarande stort. Det har kommit in ansökningar från hela landet och från olika organisationer. Den totala summan för årets sökta medel uppgick till nästan 11 miljoner kronor.

– Vi ser att det finns ett stort behov av stöd och är förstås glada över att kunna dela ut bidrag till så många spännande projekt även om det är tydligt att pengarna inte alls täcker behovet, säger Raija Kangassalo, som leder beredningsarbetet vid institutet i ett pressmeddelande från Institutet för språk och folkminnen.

Bland de projekt som beviljats medel i år finns språkbad, kulturbad och andra former av språk- och kulturläger. Vid fördelningen av bidragen har språkprojekt som riktas till barn och ungdomar prioriterats särskilt. Dessutom har projekt med inriktning på språket som kulturbärare och språköverföring mellan generationer främjats.

Samtliga nationella minoritetsspråk - samiska, finska, jiddisch, meänkieli och romani chib - finns representerade bland de som beviljats bidrag. 

Ett urval av projekten som fått medel:

 • Buolvvas bulvii, 30 000 kr, Talma Sameby 
 • Giella ja árbevierru, 34 500 kr, Duoddaras
 • Jååktan-jirreden, 304 000 kr, Stiftelsen Gaaltije
 • Ovttas, 124 000, Kiruna Sameförening
 • Samisk ortnamnsforskning, 56 500, Vualtjere Duodji
 • Samiskt språk- och kulturbad i Ältsvattnet, 50 000 kr,
  Rans Sameby 
 • Samiskt språkbad för barn och unga Laevas Sameby 2012,
  98 000 kr, Laevas Sameby
 • Språkbad vid kalvmärkningshagen, 50 000 kr, Svaipa Sameby
 • Viessuomeguohpar bijrra – Om verksamma liv, 100 000 kr, Ammarnäs Sameförening

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".