Sápmi

Sameförening går emot kommunens planer

1:55 min

I Arvidsjaur tycker sameföreningen att kommunen gör mer och mer intrång på Lappstans område.

Därför har sameföreningen nu protesterat mot utbyggnadsplanerna för äldreboendet Ringelsta.

- Man intränger ju mer och mer mot lappstans område, och snart är vi omringade helt och hållet av stora byggnader, säger Olov Granberg, ordförande för Arvidsjaur sameförening

Olov Granberg säger att sameföreningen har skickat en skrivelse till kommunen där de går emot utbyggnadsplanerna av Ringelsta, som skulle gå parallellt med lappstans timmerhage. Lappstan är en gammal samisk möstesplats. Granberg berättar att sameföreningen har suttit med på samrådsmöten där föreningen har meddelat de inte kommer att gå med på några byggnationer alls. I början var tanken att kommunen skulle bygga alldeles bakom stockstängslet som är runt hela lappstan.

Lappstan är en gammal samisk möstesplats och en viktig del i turistnäringen som det största dragplåstret, säger Olov Granberg.

Granberg berättar att kommunen ändrade statsplanen och vred byggnaden lite grann och då gick sameföreningen med på det men nu har föreningen kommit på bättre tankar och at det var inte så klokt att gå med på det, säger Granberg

- Om lappstan skulle få världsarvsstatus så vore det gynnsamt både för sameföreningen och kommunen, säger Olof Granberg.

Olov Granberg berättar att om utbyggnaden sker så skulle det fulltständigt spoliera tankarna att få lappstan till ett världsarv. Granberg säger att det inte skulle vara bra för sameföreningens medlemmar eftersom lappstan är ett kulturarv. Nu hoppas Olof Granberg på att kommunen tar till sig sameföreningens skrivelse och tänker ett steg länge.

Från kommunens sida vill man inte säga något om bygglovet innan protokollet är justerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista