1 av 3
Ohnyute Charles Foto: Lars-Ola Marakatt
2 av 3
Eva Björk Foto: Lars-Ola Marakatt
3 av 3
Henrik Kaddik Foto: Lars-Ola Marakatt
Stockholm

1000 namn för samiskt kulturhus i Stockholm

"Det skulle dra lika mycket som Wasamuseet"
1:59 min

Initiativtagaren Eva Björk tycker att det skulle vara en bra mötesplats för samer och också en turistmagnet i huvudstaden.

-Alla som skrivit på har sagt att det inte finns och det har man inte tänkt på men att det borde finnas,” säger Eva Björk.

I Stockholm bor det två miljoner människor. Staden är Sveriges populäraste turistort med mer än 10,4 miljoner kommersiella övernattningar ifjol. Ett samiskt kulturhus i staden skulle bli ett populärt inslag tror Eva Björk och hon har fått 1000 underskrifter till sin namninsamling.

-Jag är väldigt stolt att det finns samer i Sverige. Jag är inte same men är väldigt nyfiken på den samiska matkulturen, jojken, kläderna, hantverket och jag vill ha ett samiskt kulturhus mitt i Stockholm, förklarar Eva Björk.

Stockholms sameförening är en av de största i landet med 400 medlemmar. Föreningen har idag ett litet kontor nära Sankt Eriksplan, dit ingen turist eller obehörig hittar. Men om Eva Björks idé blir verklighet blir samerna en central del av stadsbilden och i själva huset vill hon bland annat se samisk kultur, mat och historia.

-Det skulle dra oerhörda mängder turister och även stockholmare. Lika mycket som vasamuseet, säger Eva Björk.

Vad tycker du om idén om ett samiskt kulturhus här i Stockholm?

-Det är ju lysande. Det lyfter hela min samiska historia”, säger Henrik Kaddik.

Men alla är inte helt överrens. Studenten Ohnyute Charles vill hellre se ett samiskt museum i Stockholm.

-Kulturhus kanske är en bra idé men hellre ett muséum. Det är stor okunskap om samer här. Om jag går ut på krogen och nämner att jag är same så får jag frågan om vart mina renar är och om jag bor i kåta någonstans på fjället, säger Ohnyute Charles.

Henrik Kaddik som är uppvuxen på Odenplan ser ett samiskt kulturhus som en bra idé för att upplysa folk om samers leverne.

-Stockholmare får en större vy av vad samer sysslar med om vi får ett samiskt kulturhus här i Stockholm, säger Henrik Kaddik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".