Lars Gavelin skolkontakt på LKAB. Foto: Hanna Nutti / Sameradion
Kiruna/Gällivare

Skolbarn i Malmfälten sponsras av LKAB

2:08 min

Skolorna i Kiruna och Gällivare får miljoner till studieresor och skolmaterial av LKAB. Företaget vill på det här sättet öka barnens intresse för gruvindustrin.

Barnen från Kiruna sameskola är i Luleå, de besöker Teknikens Hus - en resa som LKAB står för, berättar läraren Anette Svonni.

 – Vi skrev till LKAB och frågade om de kan sponsra en resa för oss till Luleå, säger Anette Svonni.

Det gjorde LKAB. På det här sättet säger sig LKAB vilja ge en hjälpande hand till skolorna och öka barnens kunskaper och intresse för ämnen som har med gruvverksamhet att göra.

Lars Gavelin, skolkontakt på LKAB, berättar att företaget behöver mer folk.

- Vi ser en framtid, världen skriker efter mineraler och vi tänker öka produktionen enormt och det gör att vi behöver fler medarbetare, säger Lars Gavelin.

LKAB-akademin kallas satsningen som tog fart i januari det här året. Totalt handlar det om 75 miljoner kronor som företaget ger till skolbarnen över ett antal år. Upp till nionde klass sponsrar företaget inköp av utrustning och resor som har en teknisk och matematisk inriktning. Från och med gymnasiet så sponsrar LKAB även andra aktiviteter som har med ex kultur att göra.

-  Alltid när ett företag för något så finns det en professionell åsikt. Vi vill ha bra skola, dels får vi ut bättre studenter som fått en modern utbildning. Men om vi ska få folk hit söderifrån så tittar ju dom på om det finns sjukvård, bra utbildning och kultur, säger Lars Gavelin.

På Kiruna kommun ser man positivt på LKABs  pengar till skolorna, säger Caroline Andersson, kvalitetsutvecklare till Sameradion.

Det finns däremot ingen särskild policy vad gäller sån här sponsring - och enligt Lars Gavelin på LKAB så är det ganska lätt att få bidrag av dem. 

- Regeln är att man skriver vart man kommer ifrån, vilken skola och vad man tänkte göra. Och så skriver man vad det kostar. Sen tittar vi på om det är ett tekniskt resmål och så betalar vi ut pengarna, säger Lars Gavelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista