Kiruna

"Tillsammans kan vi hjälpa varandra"

1:05 min

Ett tiotal samebyar träffades i Kiruna för att prata om hur olika planerade gruvor kommer påverka renskötseln runt om i Sápmi. Mötet var det första i sitt slag, och Niila Inga som representerade Laevas sameby under mötet säger att de vill bygga ett nätverk för att bli starkare tillsammans. 

– Vi har som mål att helt enkelt kunna arbeta tillsammans och påverka våra politiker och hjälpa oss i den här svåra hanteringen, för exploateringen sker ju i en fruktansvärd takt i alla byar. Och helt plötsligt så står vi där med gruvor i varenda sameby och ingen renbetesmark kvar, säger Niila Inga.

Mötet i Kiruna under måndagen var ett informellt sätt att träffas och prata om hur olika samebyar arbetar med frågor som rör gruvetableringarna. Niila Inga som sitter med i styrelsen för Laevas sameby berättade bland annat om att de jobbat ihop med gruvfrågor tillsammans med Girjas ända sedan i höstas, och att det vore onödigt att andra samebyar som har nya etableringar i sitt område ska behöva göra samma arbete som Leavas gjort.

Jakob Nygård från Sirges sambeby var också med under mötet, och han säger att alla samebyar har en tuff tid framför sig.  

– Om man ser från Jokkmokk där vi inte har någon gruvdrift och kommer det projektet gå igenom där det banar ju väg för gruvprospekteringar i hela Sverige så det är ganska viktiga frågor man har framför sig. De är större än bara just själva lokalt, utan det kommer handla om, kanske hela renskötselns framtid, säger Nygård.

Trots en inbjudan till alla 51 samebyar var det bara elva stycken som kom till mötet i Kiruna, men enligt Niila Inga är det här ett avstamp för att engagera fler samebyar i arbetet. 

– Vi har pratat om att göra någon sorts informell organisation eller samarbete byarna emellan där vi då kan prata och utbyta kontakter, och erfarenheter framför allt, säger Inga. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista