Björndödad denna ren och täckte över med en gren. Foto: Privat.

Nej till skyddjakt

Fylkesmannen i Troms har avslagit ansökan från Sarivuoma sameby om skyddsjakt på björn. Enligt uppgifter så har det under förra veckan dödats uppemot femtio renar från Sarivuoma sameby, av björn och kungsörn, på bara några dagar.

Från Statens Naturoppsyn har man bekräftat att många renar blivit dödade av rovdjur, både vuxna djur och kalvar, men exakt hur många det handlar om är inte säkerställt.

Thomas Johansen är rovdjursansvarig på Statens Naturoppsyn i Troms. Han säger till tidningen Nordlys att de har förståelse för situationen.

– Men det är många hänsyn som ska tas innan man kan tillåta skyddsjakt, säger Johansen.

Renägaren Gustav Marainen är besviken och säger att dom upplever det som att myndigheterna inte tar problemen på allvar.

Fylkesmiljövärnschefen Cathrine Henaug berättar dock att man kommer bevilja skyddsjakt på örn, och att det då rör sig om att fälla de fåglar om orsakar skada på renar, skriver nordlys.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".