Äggen är i fara

I Stekenjokkområdet görs nu en kraftsamling mot äggplundrare. Enligt Rikskriminalpolisen i Stockholm är det en internationell ägg- och fågelplundringsliga som agerar inom Stekenjokkområdet, i Västerbottens och Jämtlands län.

Ligan har sen flera år återkommit regelbundet till området, och det i finns tecken på att äggplundrarna kommer även i år under häckningstiden.

Polisen och Länsstyrelsen i Västerbotten och Jämtland har därför beslutat att samla sina krafter för att förhindra att ägg stjäls från utrotningshotade och skyddsvärda fåglar i fjällen.

Som ett steg i det arbetet har länsstyrelserna inrättat ett tillfälligt naturreservat på 460 kvadratkilometer i Stekenjokkfjällen, allt för att stoppa äggplundrare.

Från i morgon och en månad framåt är det därför förbjudet att lämna vägarna i ett område som begränsas av Leipikvattnet i söder, Ramsarån i norr och som sträcker sig från norska gränsen i väster till skoterleden mellan Klimpfjäll och Raukasjö i öster. Det säger Helena Eriksson, chef för Naturvårdsenheten vid länsstyrelsen till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista