Spaceport Sweden vill att tågstationen placeras vid Kiruna flygplats. Men det finns olika åsikter om det här. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Delade meningar om framtida järnvägsstation

1:40 min

Det finns olika åsikter om var Kirunas framtida järnvägsstation ska byggas. För Spaceport Sweden finns det bara ett alternativ, nämligen vid flygplatsen. Karin Nilsdotter är VD i bolaget som vill etablera en rymdhamn i Kiruna.

– Det krävs en beslutsamhet i Kiruna och i Norrbotten att vi tillsammans vill satsa på att utveckla ett resecentrum och ett Space visitorcenter vid flygplatsen. Så det är en jätteviktig process som pågår tillsammans med Trafikverket där man tittar på perrongläge, säger hon.

Trafikverket tittar just nu närmare på nio olika platser i Kiruna där den nya järnvägsstationen kan komma att hamna om fem-sex år. Det finns också önskemål från en del håll att det hela ska bli ett resecentrum där tåg, bussar och flyg knyts samman.

Karin Nilsdotter är inne på det spåret och hon har högtflygande planer för ett rymd- och resecentrum vid flygplatsen. Tanken är att rymdflygningar ska starta härifrån om några år.

– Det ska bli ett centrum för upplevelser där vi ska kunna leka och lära med rymden som plattform, men också för att jobba med utbildning och forskning, säger Karin Nilsdotter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista