Vilhelmina norra sameby

Forskning i kalvningsland upprör

1:48 min

Inom Vilhelmina norra sameby pågår ett forskningsprojekt som gäller fjällripa. Men samebyn upprörs eftersom projektet fått tillstånd att vistas i kalvningsområdet nu under den känsligaste perioden.

I mars gav regeringen bidrag till ett forskningsprojekt om fjällripor. Forskningen går ut på att under tre år samla in fakta om fjällripor i Vilhelminaområdet.

Länsstyrelsen i Västerbotten har gett tillstånd för projektet att vistas inom ett kalvningsområde för rennäringen - men det är nåt som upprör Vilhelmina norra sameby.

 – Vi har inte hört någonting om det här projektet, det har överhuvudtaget aldrig nämts. Så får vi ett beslut som går ut på att människor får färdas i kalvningslandet under det känsligaste tiden, då måste vi överklaga, säger samebyns ordförande Karin Baer.

Det sker en minskning av fjällripa i Skandinavien men ingen vet exakt varför. Norge är ett exempel där man sett dramatiska minskningar av fjällripa och enda sättet att få fram information är att individmärka ripor med en radiosändare som väger omkring sju gram. Hittills har all fakta om fjällripa byggt mycket på dalripa men det vill forskningsprojektledaren Maria Hörnell Villebrant ändra på.

 – Vi vill märka fjällripor, tillräckligt många så att vi kan få ett bra statistiskt underlag. Vi siktar in oss på minst 30 ripor per år, säger Maria Hörnell Villebrant.

Forskningsprojektet har fått tillstånd av Länsstyrelsen att vistas i Vilhelmina norra samebys kalvningsområde från maj till juli. Samebyns ordförande Karin Baer är kritisk mot beslutet och tycker att forskningsprojektet samt Länsstyrelsen borde ha förståelse för att det är en känslig period för renarna.

 – Ripforskning är intressant och det är inte det som är problemet. Det är tiden som vi har motsatt oss för vi vill inte att folk vistas inom kalvningslandet den här tiden. Annars får de rota i de där riporna bäst de vill, säger samebyns ordförande Karin Baer.

 – Det är inte min uppgift som forskare att ha en åsikt om det här, vi följer det beslut och rekommendationer som vi får från Länsstyrelsen när det gäller allt som vi gör på den mark som Länsstyrelsen förvaltar, säger projektledaren Maria Hörnell Villebrant.

Vi har försökt nå Länsstyrelsen för en kommentar men har inte lyckats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista