Så här ser en mårdhund ut. Denna är dock uppstoppad. Foto: Mårdhundsprojektet

Ingen ökning av mårdhund

Arbetet med att hindra mårdhunden från att sprida sig i Sverige är framgångsrikt - än så länge. Beståndet i Tornedalen och Norrbottens kustland har inte ökat sedan 2008, visar det nordiska Mårdhundsprojektet.

Mårdhunden är den enskilt största spridaren av rabies i Europa och djuret kan även sprida rävens dvärgbandmask. Arten är också ett stort hot mot småviltsfaunan. Den kan slå ut halva fågelpopulationen i ett område och bidra till att utrota sällsynta grodarter.

Ett treårigt EU-finansierat projekt som startade 2010 för att stoppa mårdhundens framfart i Norden tycks så här långt ha fallit väl ut. Med enstaka undantag. En man blev biten av en mårdhund på Hindersön utanför Luleå häromdagen.

Rätt spår
– Än så länge pekar alla våra data på att vi är på rätt spår. Mårdhundspopulationen i Sverige har inte ökat sedan 2008, vinterstammen uppgår till runt 100 djur, säger projektledaren PA Åhlén på Svenska Jägareförbundet.

Det stora hotet kommer från Finland där mårdhunden har en stor fast etablerad stam. Ett utbrott av rabies inträffade där i slutet av 80-talet och risken finns för fler utbrott.

– Frågan är inte om utan när ett nytt rabiesutbrott kommer, säger PA Åhlén.

Ett mindre antal individer har vandrat in till den svenska sidan av Tornedalen och Norrbottenskusten ner till Luleå skärgård. Men de stränga vintrarna där, med långa perioder av snötäckt mark, fungerar som en klimatbuffert - 90 procent av valparna dör.

Samtidigt är mårdhunden världens mest reproduktiva hunddjur - den kan få upp till 20 ungar, i genomsnitt runt 10.

-Om vi skulle få en jättemild vinter i norr har vi kanske inte en 90-procentig ungdödlighet längre, säger PA Åhlén.

Nytt orosmoln

Gps-sändare på 50 mårdhundar och 300 fasta kameror på båda sidor om Torneälven har underlättat spårning och beräkning av antalet individer.

– Sedan projektet drogs igång där har vi tagit död på drygt 500 djur, säger han.

Ett nytt stort orosmoment är att mårdhunden ska sprida sig till från Danmark till Sverige. Hittills har den, med något enstaka undantag, begränsats till Jylland på det danska fastlandet.

– Men tappar vi greppet där och arten sprids till de danska öarna kommer den ganska fort in i Sverige. En mårdhund kan utan problem simma de två kilometerna från Sverige till Danmark, säger PA Åhlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista