Gruvberget i Svappavaara. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Svappavaara

LKAB tvingas stänga gruva

Högsta domstolen säger nej till att ge LKAB prövningstillstånd i ett mål som gäller miljötillståndet för järnmalmsgruvan Gruvberget i Svappavaara. Det innebär att gruvan, som sysselsätter cirka hundra personer, måste stängas.

Högsta domstolen skriver i beslutet att den gått igenom materialet och funnit att det inte har kommit fram skäl att meddela prövningstillstånd.

HD beviljar endast prövningstillstånd i ärenden som kan bli vägledande för rättstolkningen i framtiden.

Beslutet att inte pröva miljödomen för Gruvberget innebär att miljööverdomstolens dom från 2011 gäller. Den undanröjde miljötillståndet för Gruvberget som LKAB fått av mark- och miljödomstolen i Umeå 2010.

Miljötillståndet överklagades av Naturvårdsverket, bland annat med motiveringen att all LKAB:s verksamhet i Svappavaara borde miljöprövas samtidigt.

LKAB har, förutom en dagbrottsgruva, även ett anriknings- och ett pelletsverk där. Gruvberget öppnades för brytning 2010. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista