Länsstyrelsen i Västerbotten

Viktigt med ripforskning

"Om det inte är okej då åker vi inte"
1:51 min

Länsstyrelsen i Västerbotten anser att det är viktigt med ripforskning i Vilhelmina Norra samebys kalvningsland.

Därför har man gett tillstånd till forskarna att vistas i området. Beslutet har kommit som en total överraskning för samebyn, eftersom de säger sig aldrig hört talas om projektet. Men forskaren och projektledaren Maria Hörnell Villebrant tycker inte att det borde vara något problem för samebyn,

– Där har vi inte alls varit i år så det borde inte vara något problem och om vi ska upp dit så kontaktar vi Karin Baer och frågar om det är okej och om det inte är okej då åker vi inte, säger Maria Hörnell Villebrant.

I mars gav regeringen bidrag till ett forskningsprojekt om fjällripor, som ska pågå i tre år. Länsstyrelsen har gett projektet tillstånd att vistas i områden som Vilhelmina Norra samebys kalvningsland, och tillståndet gäller nu under den känsligaste perioden - maj till juli.

– När man ser den här kartan hur dom ska köra in i fjällen så är det varenda lilla kalfjäll, säger samebyns ordförande Karin Baer.

Karin Baer berättar att samebyn har aldrig hört talas om projektet och att sen få beslutet från länsstyrelsen  att ripforskarna får färdas inom kalvningslandet under en känslig period, tycker hon är oacceptabelt. Men Maria Hörnell Villebrant är inte enig.

– Det ska dom ha gjort och vi samråder med om vi behöver åka upp dit och det har inte varit några problem och dom har inte varit upp och pejlat mycket nu heller för att det varit dåligt väder, säger Karin Baer.

Björn Jonsson är enhetschef på Viltvårdsdelegationen och berättar att beslutet att tillåta ripforskning i Vilhelmina borde inte vara till nått stort problem för samebyn för de har sista ordet i beslutet om de tillåter ripforskarna färdas i området. 

– Det är svårt det här men det är inte alltid lätt och läsa dom här besluten men vi tycker att det framgår väldigt tydligt att hon kan inte åka ut utan att ha pratat med samebyn före, säger Björn Jonsson, chef på  Viltvårdsdelegationen på länsstyrelsen i Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".