Foto: A-M Ahlén/SVT Sápmi.
Sápmi

Ser vintern i renkalvarnas färg

1:43 min

Nästa vinter kommer renarna att klara sig bra. Det förutspår Elle-Marja Nutti, som ser på de nyfödda kalvarnas färg hur kommande vinter blir.

Färgnyanserna på kalvarna visar hur renbetet blir den kommande vintern. Det säger 69 årige Elle Marja Nutti, från Saarivuoma sameby, som är född och uppvuxen i renskötseln.

De senaste åren har hon levt närmare renarna än de flesta, eftersom hon sen flera år utfodrar sina renar vintertid. Hon säger att hon inte kan förutspå sommaren, men väl vintern - på kalvarnas färg.

Vi besöker Elle Marja Nutti några mil väster om Övre Soppero, i nordligaste Sverige. Det är här hon utfodrar renarna och just nu är det den ljusaste perioden för både renägare och renar på alla sätt och vis - tidpunkten som brukar kallas renskötselårets början - när kalvarna föds och livet börjar på nytt.

I renhagen vilar de nyfödda kalvarna och Elle Marja Nutti ser en bra och gynnsam betesvinter framför sig, eftersom de flesta renkalvarna har en vanlig färgton i år.

Det är inte så många kalvar med utmärkande färgteckning, såsom helvitt huvud eller vita ben - för det brukar betyda dålig vinter, säger Elle Marja Nutti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista