Sápmi Awards Foto: Carl Johan Utsi
Jokkmokk

Sápmi awards har minus i kassan

Den samiska galan Sápmi Awards ligger ungefär 230.000 kronor minus för tillfället. Orsaken är att två sponsorer dragit sig ur, trots att de muntligen ska ha lovat att gå in med pengar.

Men enligt projektledaren för Sápmi Awards, kommunstrategen Sture Bryggman är det här inget som äventyrar arrangemangen under finalhelgen nästa vecka.

Bryggman säger att efter intäkterna från arrangemanget i Jokkmokk om en vecka så kommer man kunna redovisa mer korrekta siffror.

 – Vi har lagt en låg intäktsbudgetering, så vi tror att det justerar upp den frågan, så vi behöver inte tära på medlen från kommande år, det finns ingen oro.

Bryggman säger att eftersom det är ett treårigt projekt så finns alltid möjligheten att flytta projektmedel från de kommande åren. Men det tror han inte kommer att behövas, eftersom han räknar med stora intäkter under finalhelgen. På scenen står då följande artister: 
Sofia Jannok, Ádjagas, Rolffa, Simon Marainen, Jarŋŋa och Magnus Ekelund.

 – Jag kan på allvar säga att ingenting liknande har bjudits från en samisk scen någonsin.

Om en vecka hålls Sápmi Awards i Jokkmokk och då ska pristagare utses i fyra olika kategorier - musik, rennäring, traditionell matkonst samt duodji och design - pristagarna belönas med 100.000 kronor vardera.

Här är listan med finalisterna

Efter nästan 6.000 röster och juryinsatsen är de tolv finalisterna klara till Sápmi Awards.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista