Förre bibliotekschefen i Vilhelmina Lars Lagerström och nuvarande bibliotekschef Mona-Lisa Wallin som bläddrar i en av de 607 pärmarna med pressklipp med samiskt tema som finns på biblioteket i Vilhelmina. Foto: Torbjörn Bergström
Vualtjere/Vilhelmina

Samiskt pressarkiv i dvala

12 min

Förre bibliotekschefen i Vilhelmina är besviken över att det samiska pressarkivet inte längre fungerar.  

I Vilhelmina finns en unik samling av pressklipp som skildrar samer och förändringen av det samiska samhället under de senaste 45 åren.

Men sedan två år tillbaks har arbetet med att förnya pressklippssamlingen upphört.

Vilhelmina kommun, som har det ekonomiska ansvaret, anser sig inte längre ha råd med finansieringen. Totalt har verksamheten kostat ungefär 60 000 kronor per år.

Förre bibliotekschefen i Vilhelmina, Lars Lagerström, är upprörd över att ingen tar ansvar för att denna guldgruva, för såväl forskare som allmänhet, kan leva vidare.

 – Mot bakgrund av det här bibliotekets historia, det arbete och de pengar och den betydelse det haft för den samiska identiteten, då tycker jag det borde vara en hederssak för kommunen att plocka fram de här förhållandevis små pengarna det handlar om för att hålla verksamheten i drift.

Reporter Torbjörn Bergström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista