1 av 7
Daniel Raitio, Rávdna Buljo Gaup (juryns ordförande) och Lisa M. Kristensen, foto: Ole Isak Mienna
2 av 7
Foto: Anna-Maria Ahlén/SVT Sápmi.
3 av 7
Daniel Raitio och Lisa M. Kristensen. Foto: Anna-Maria Ahlén.
4 av 7
Lisa M. Kristensen har just fått reda på att hon fått det samiska journalistpriset. Foto: Anna-Maria Ahlén.
5 av 7
Daniel Raitio och Lisa M. Kristensen. Foto: Anna-Maria Ahlén.
6 av 7
Lisa M. Kristensen. Foto: Anna-Maria Ahlén.
7 av 7
Daniel Raitio, Per-Johannes Marainen (SVT Sápmis chef) och Lisa M. Kristensen. Foto: Anna-Maria Ahlén/SVT Sápmi.
Levi, finska Sápmi

Sápmi Sessions tar hem nytt journalistpris

"Nytänkande och spännande kulturmöten" är juryns motivering till varför programmet Sápmi Sessions vinner det samiska journalistpriset.

I progammet Sápmi sessions som visades ifjol vår på SVT får publiken följa mötet mellan samiska och svenska artister som under tre dagar ska tillverka en hitlåt tillsammans. Artister som Wimme Saari och Kristian Anttila deltog i programmet vars Idé kläcktes av Lisa Kristensen som även var inslagsproducent under produktionen. Även projektledaren Henrik Burman, Daniel Raitio, Mariela Idivuoma och Samuel Idivuoma får dela på prispengarna 30 000 norska kronor.

Samiska journalistpriset delas ut till nominerade produktioner som gjorts på de samiska redaktionerna på SR, NRK, YLE och SVT. Och priset delas ut för tredje gången under bolagens gemensamma möte i Levi på finsk sida.

 Juryn, bestående av medarbetare på NRK Sápmi, YLE Sápmi, SR Sameradion och SVT Sápmi betonar både spänningen och kulturmötet och det unika konceptet:

Sápmi Sessions bygger på en god berättarteknik som förmedlar mötet mellan två kulturer  som är olika men ändå lika. Berättelsen speglas på ett intressant och underhållande sätt. Vi får en uppleva hur musik skapas i samarbete”.

Programmet har tidigare vunnit Ikarospriset för bästa musikprogram och SVT Sápmis chef Per-Johannes Marainen är glad att det fått göra programmet.

– Väldigt kul att SVT Sápmis medarbetare får årets Samiska Journalistpris. Är speciellt stolt över att Sápmi Sessions är vår egen idé, säger Per-Johannes Marainen, chef på SVT Sápmi.

Med och tävlade om det samiska journalistpriset var även David Rydenfalks serie de tvångsförflyttade och svenskarna som producerades för SR Sameradion.

Där visar han på konflikterna mellan samer som pågår i Västerbotten på grund av tvångsförflyttningen av samer från Karesuandoområdet på 1930-talet. Även NRK produktionen Sápmi 2025 var nominerad till samiska journalistpriset.

Där visar reporter Eilif Aslaksen på utflyttningens konsekvenser för det samiska samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista