Caroline Andersson, kvalitetsutvecklare på Kiruna Kommun. Foto: Hanna Nutti / Sameradion
Gällivare och Kiruna

Saknas policy för sponsring

"En policy kan vara bra"
1:59 min

Konsumentverket har sedan många år en vägledning vad gäller företags sponsring av skolor. Men varken Kiruna eller Gällivare kommuner har tagit fram nån egen policy för sponsring, ändå tar skolorna i båda kommunerna emot miljoner av LKAB.

Som oddasat.se tidigare rapporterat så sponsrar LKAB skolorn i Malmfälten med totalt 75 miljoner kornor. Exempelvis så fick Kiruna sameskola nyligen sin resa betald till Luleå och Teknikens hus.

Men från kommunernas sida har man inte tagit fram någon särskild policy för sponsring av företag. 

 – Jag känner inte till att man skrivit en policy vad gäller sponsring, säger Caroline Andersson, kvalitetsutvecklare på Kiruna Kommun.

Caroline Andersson säger att frågan om policy är en politisk fråga, men personligen så har hon inte sett några problem med företagssponsring av skolorna.

Sponsring av skolor förekommer över hela landet - men det finns få uppgifter om hur vanligt det är eller hur mycket pengar som skolorna tar emot av företag. Det finns inte heller några regler som kommunerna är tvungna att följa vad gäller sponsring i skolor. Men sen 2004 finns en vägledning till kommunerna.

Vägledningen är utgiven av konsumentverket som har tagit fram den i samarbete med svenska kommunförbundet och skolverket. Den riktar sig till alla kommuner och skolor som tar emot sponsring av företag och som behöver hjälp med att skriva en policy.

– En policy kan vara bra för att det är bra att ha ett stöd att utgå ifrån när man gör bedömningen om man ska ta emot en sponsring eller inte, att veta vad man tycker är okej och inte, och att det blir en enhetlighet inom en kommun, förklarar Ulrika Linden, jurist på skolverket.

Viktiga punkter i vägledningen är att skolan måste följa kursplanen och läroplanen och inte hamna i ett beroendeförhållande till företaget.

Caroline Andersson tycker dock inte att Kiruna Kommun hamnat i sådan situation när det gäller LKAB:s sponsring av skolorna i malmfälten, där företaget avsatt totalt 75 miljoner kronor till studieresor och utbildningsmaterial för skolorna.

 – Om företaget ställt vissa krav på vad för material vi ska använda eller vad för inriktning vi ska ha, då hade jag sett problem, säger Caroline Andersson, kvalitetsutvecklare på Kiruna Kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".