Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson. Foto: Anna-Maria Ahlén/SVT Sápmi.

Han utmanar den manliga normen

11 min

Målade naglar och nylonstrumpor gör honom till en bättre sametingsordförande. Det säger Stefan Mikaelsson som nu väljer att för ođđasat.se öppet berätta om hur han funnit trygghet i att använda sig av traditionellt kvinnliga attribut.   

Att Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson målar naglarna och klär sig i nylonstrumbyxor det har hans politikerkollegor på Sametinget sett sedan en tid tillbaka. Nu väljer Mikaelsson alltså att öppet gå ut med sin utmaning av den traditionella samiska mansrollen.

Men han kallar sig inte transvestit, utan säger att han är en heterosexuell man som mår bra av att använda traditionellt kvinnliga attribut, det gör honom till en bättre sametingsordförande.

– För mig är det en skön känsla och det gör att jag också blir starkare, tryggare och bättre i min roll som människa, man och ytterst som Sametingets ordförande, säger Stefan Mikaelsson.

Han  kallar sig själv för queer, en man som bryter könsroller och som utforskar det motsatta könets vanor med olika klädesplagg och andra attribut. På frågan om han är transvestit svarar Stefan Mikaelsson att han inte är det.

– Jag är nöjd med att jag är man och är heterosexuell. Det som synliggör mig är att jag har en del kvinnliga attribut, nagellacket är det mest synliga, säger Stefan Mikaelsson.

Han berättar också att hans vilja att använda kvinnliga kännetecken kan komma att utvecklas till mer än nagellack och nylonbyxor.

– Eftersom den här känslan dök upp och blev så kraftig så tror jag inte att den försvinner så fort igen, den är nog här för att stanna, säger Stefan Mikaelsson.

 Varför väljer du att berätta om det här?

– Jag har ingen anledning att inte berätta om det. Jag tycker också att det är viktigt att ifall någon har funderingar på hur en riktigt man ska vara, så ska de också veta att Sametingets ordförande har nagellack. Då kanske en annan människa kan ha nagellack utan att känna sig utpekad, säger Stefan Mikaelsson.

RFSL gläds åt hans öppenhet

Ulrika Westerlund, förbundsordförande i RFSL Foto: Peter Knutson

RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund gläds åt att Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson går ut och berättar öppet om att han är queer.

Anna Sunna

Anna Sunna

0920-275345

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista