Dorotea

Samiskt ortnamn avgörs av domstol

2:11 min

Det råder delade meningar kring det samiska ortnamnet för Dorotea. Lantmäteriet har godkänt namnet Döörte. Men samer i området vill ha namnet Kraapohke. Nu ska en domstol avgöra frågan.

En av dem som gått till domstol med saken är David Jonasson, från Voernese  sameby. Han tycker samerna ska ha mer att säga till om.

-Jag förstår inte vad problemet är när det inte finns en samisk part som hävdar att Döörte är namnet. Det är lite oklart var det kommer ifrån och vem som använder det ortnamnet-

- Vi blir pådyvlade det namnet av en svensk myndighet, säger David Jonasson.

Namnet Döörte har registrerats av Lantmäteriet som samiskt ortnamn för Dorotea, efter rekommendation från Sametinget och SOFI, Institutet för språk och folkminnen. 

Men samebyarna i området har överklagat och föreslagit Kraapohke, som använts av samerna i området i generationer. Sametinget har ändrat uppfattning i frågan när Samiska språknämndens sydsamiska sektion år 2010 beslutade att rekommendera Kraapohke som samiskt ortnamn för Dorotea. Sametingets sydsamiska språkkonsulent Per Martin Israelsson tycker också att samerna ska bestämma ortnamnet:

-Döörte är en översättning av kvinnonamnet Dorotea, Kraapohke, finns väl dokumenterat från äldre generationer och det är ju folket från området som ska bestämma vilket namn som ska användas, säger Per Martin Israelsson.

Språk och folkminnesinstitutet, SOFI - som har hand om ortnamnsfrågor, skriver i sitt beslut om Döörte att: om Sametingets språkkonsulenter och SOFI inte kommer överens så har SOFI sista ordet gällande rekommendation till Lantmäteriet. 

Björn Lundqvist som handlagt frågan hos SOFI vill inte kommentera saken i radio, men han poängterar i ett mejl att namnet Döörte från början är språkkonsulenten Per Martin Israelssons rekommendation.

Frågan om Doroteas samiska namn ska nu alltså avgöras i domstol och David Jonasson vet inte hur han skulle reagera om det blir Döörte.

-Jag vet inte riktigt hur jag skulle ta det, det skulle väl kännas lite tokigt och fel eftersom vi använder Kraapohke, säger David Jonasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista