Stjärnhimmel skapas av barn

En ny nordisk stjärnhimmel ska skapas av skolbarn, lärare och konstnärer.

Fysik, konst, musik och berättande ska de samarbeta kring, och använda sig av de samiska, isländska och grönländska myterna om stjärnor och rymden.

Till det naturvetenskapliga kulturprojektet har det nu blivit klart med nordiska pengar för kultur och lärande. 350.000 kronor går till deltagarna i Umeå, Viborg - Danmark och Akureyri - Island.

I Umeå deltar klasser från Östermalmsskolan och Minervaskolan. Och det är Kulturverket för ungdomskultur och universitetets observatorium Umevatoriet som blir platsen för projektet.

Den nya stjärnhimlen kommer även att ingå i Kulturverkets världsutställning Fair City, ett projekt som pågår 2012-2014, där rymden är ett av nio framtidsteman.

Finansieringen kommer från Nordplus, Kulturkontakt Nord och Nordisk Kulturfond som totalt bidrar med € 40 376. rapporterar  P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista