Sápmi

Kunskapsöverföring får miljoner

1:52 min

Ett av tio forskningsprojekt som får dela på 51 miljoner kronor till forskning om samer och samerelaterad verksamhet är forskningsprojektet " Kunskapsöverföring". En summa på närmare 7 miljoner har Marianne Lillieqvist fått beviljat av Formas.

Så lät det igår när Marianne Lillieqvist just fått beviljat närmare 7 miljoner till sitt forskningsprojekt som hon delar tillsammans med 3 andra. Kunskaps överföring är temat och har fyra delar, därav ett är att titta närmare på att hur relationerna mellan generationerna är bland samer och vad de yngre lär sig av äldre och tvärt om. Marianne har sen tidigare kollat på hur äldre generationer påverkar yngre i det samiska och sett skillnader från övriga samhället:

Projektet ska pågå i tre år och ska bland annat också forska kring samebyarnas kontakt med övriga samhället ur en positiv synvinkel. Tillsammans ska alla fyra forskarna presentera slutresultatet i en gemensam bok där alla delar av projektet samlas ihop. 

Umeå vinnare när forskningspengar fördelas

Tio forskningsprojekt får dela på 51 miljoner kronor öronmärkta till forskning om samer och samerelaterad verksamhet. En stor del av projektpengarna går till Umeå universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista