Ryssland

Kildinsamisk är ett levande språk

2:13 min

Ett av de rysksamiska språken, kildinsamiskan, har dokumenterats av språkforskare på Humanistiska universitetet i Murmansk.

En av dem är Olga Ivanisehva, en svensktalande språkprofessor, och hon berättar att intresset för det samiska språket har ökat, inte minst bland de ryska myndigheterna.

– Vi får idag pengar från olika fonder och bland annat från regeringen, säger Olga Ivanisehva.

Språkforskarna på humanistiska universitetet i Murmansk har särskilt intresserat sig för att samla in de ord på kildinsamiska som speglar den andliga kulturen, religionen och traditionen, samt konst. Viktoria Bakula har doktorerat i språk. Avhandlingen hon gjorde är ett lexikon för samiska ord, kildinsamiska.

– Vi försöker återuppliva upp den här traditionen, shamanska traditionen, säger Viktoria Bakula.

 Idag finns det 8000 ord dokumenterade i rysk-samiska ordböcker, men Viktoria Bakula har samlat in över 300 nya ord genom att åka runt på kolahalvön och prata med äldre samer. Hon uppskattar antalet ord på kildinsamiska till totalt över 16 000 ord och det är ett språk som lever, som talas.

Under kommunismen var det förbjudet att prata samiska i dåvarande sovjetunionen och samerna skämdes över sitt ursprung. Men Olga Ivanisehva märker att det idag finns en stolthet bland ryska samer.

– De är stolta, de säger det under konferenser och samtal, de vill visa att de är samer, säger Olga Ivanisehva.

Reporter Eva Elke
P4 Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista