1 av 3
Magnus Arnqvist VD för Kiruna Iron har retat upp samerna i Leavas och Girjas. Foto: Matti Berg.
2 av 3
Niila Inga kämpar för att stoppa australiensiskt dotterbolag att starta gruva i Kirunaområdet. Foto: Matti Berg.
3 av 3
Matti Berg från Girjas på gruvexpo. "De säljer våra marker". Foto Lars-Ola Marakatt.
Skellefteå

Här sviker han samerna

Scandinavian Resources har för samebyarna lovat att dra sig ur ett gruvprojekt i Kirunaområdet om opinionen emot blir för stark.

“Det får avgöras i domstol,” säger nu Magnus Arnqvist under ett möte i Skellefteå.

Den 28 augusti ifjol lovade Damian Hicks, styrelseordförande för bolaget Scandinavian Resources, att om den lokala opinionen blir för stark avslutar de projektet att söka järnmalm kring Kalix älvdals mynning.

Sedan dess har bolaget startat ett dotterbolag, Kiruna Iron som Magnus Arnqvist nu basar över. Nu är tonen en annan:

“Eftersom opinionen är starkt emot så är vårt budskap att det naturligtvis finns folk som påverkas av en eventuell gruvbrytning här men samtidigt finns det intressenter som ser det positiva."

Bolaget Kiruna Iron borrar just nu femtiotalet hål för att se hur stor järnmalmsfyndigheten är utanför motorcrossbanan en dryg mil utanför Kiruna i området som kallas Rakkuri. Fler borrhål är i sikte. Bolaget har även 13 andra fyndigheter i området där man vet att det finns järnmalm men har inte hunnit borra och ta reda på mer.

Kiruna Iron bränner idag 7 miljoner i månaden för att leta mineraler och man vill öka tempot, berättar Magnus Arnqvist. Det är därför Matti Berg och Niila Inga från samebyarna Girjas och Laevas är i Skellefteå. De punktmarkerar bolaget som de nu känner sig svikna av.

“De är en monolog bolaget för. De har försökt spela ut samebyarna och stugägarna mot varandra och har kommit med olika budskap till oss. Vi har noll förtroende för dem”, säger Matti Berg.

Igår skulle VD:n för bolaget hålla sitt anförande och berätta om bolaget. Magnus Arnqvist gjorde klart att han inte tog emot några frågor från publiken.

“Vi lyckades få honom att svettas och han vågade nog inte ha frågestund när han såg oss", säger Niila Inga.

"Det var arrangörernas val att göra så", svarar Matti Berg.

“Våra samebyar kommer raderas ut om det här blir verklighet. Även vår historia och framtid.” Säger Nila Inga.

För samebyarna Girjas och Laevas och för sportfiskarna och stugägarna som är emot att Kalix älvdals mynning blir gruva har Magnus Arnqvist följande svar:

“Vi har lärt oss väldigt mycket om vilken påverkan det här skulle få för samebyarna. Vi vill få in det här på ett organiserat sätt i en social konsekvensbeskrivning vid sidan om miljökonsekvensbeskrivningen. I slutändan är det någon myndighet eller domstol som ska ta ställning till om det är ett hållbart projekt eller inte.”

Hur kommenterar du uttalandet som gjordes om att ni drar er tillbaka om opinionen blir för starkt emot?

“Jag kan inte kommentera det. Jag var inte där", säger Magnus Arnqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista