1 av 3
Therese Jacobson från Greenpeace och Matti Berg i samebyn Girjas. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 3
Niila Inga från samebyn Laevas och Therese Jacobson, Arktisansvarig på Greenpeace i Sverige, vid sjön Rakkurijärvi utanför Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
3 av 3
Sjön Rakkurijärvi kan komma att påverkas av en framtida gruva. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Samebyar samarbetar med Greenpeace

1:37 min

Samebyarna Laevas och Girjas fortsätter kämpa mot gruvplanerna utanför Kiruna. Nu har man även inlett ett samarbete med miljöorganisationen Greenpeace.

Therese Jacobson som är Arktisansvarig på Greenpeace i Sverige har besökt Kiruna under ett par dagar.

– Det första intrycket är att miljön är fantastisk och vacker, och hur känslig den är för störning, säger hon.

Sjön Rakkurijärvi finns en mil söder om Kiruna och alldeles intill vägen mot Nikkaluokta. Det är bland annat här som Kiruna Iron undersöker fyndigheterna i området. Och det kan hända att bolaget redan i år lämnar in en ansökan om bearbetningskoncession.

En framtida gruvbrytning skulle till exempel innebära att sjön måste tömmas på vatten. Och det har fått samebyar, stugägare och olika organisationer att protestera.

– Känslan man får är att det finns en stor oro för hur det påverkar miljön. Det är svårt för mig att direkt bedöma vad vi kan göra. Men helt klart, det här måste man ta på allvar och göra nåt konkret av, säger Therese Jacobson.

Företrädare för Scandinavian Resources, vars dotterbolag heter Kiruna Iron, har betonat att man följer den svenska lagstiftningen och att det ligger på den svenska statens ansvar att lösa rennäringens problem.

Just nu är Sverige ordförande i Arktiska rådet och så här tycker renskötaren Niila Inga i Laevas sameby om det.

– Då tycker man att alla fina skrivelser och uttalanden man gör om Arktis rimmar illa med den exploatering som svenska staten tillåter på svenska statens marker, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista