Giron/Kiruna

Kiruna Iron välkomnar Greenpeace och FN

”Vi välkomnar en granskning av vår verksamhet”, säger Magnus Arnqvist VD för bolaget. Niila Inga från Laevas sameby känner inte att Kiruna Irion är öppen för granskning och samarbete.

Kiruna Iron borrar sedan i våras kring Rakkuri för att säkerställa om en gruvstart kan vara tänkbart. Man har i våras betalat samebyn Laevas sameby för att vakta renarna så att de inte tar sig in i området på sin vandring västerut. Men samebyarna vill helt stoppa gruvan och tar nu hjälp av Greenpeace och FN.

”Att FN blir inblandat har vi inget emot. Det blir bara fler som granskar vår verksamhet. Vi måste kunna visa för alla att vi kan göra det här på ett bra sätt”, säger Magnus Arnqvist.

Samebyarna Laevas och Girjas har i förra veckan haft ett första möte med Greenpeace och Svenska Samernas Riksförbund tänker gå till FN för att be om hjälp med att stoppa en eventuell gruva i området kring Kalix älvdals mynning strax söder om Kiruna. Men Magnus Arnqvist, VD för bolaget, säger att de funderar att starta tillståndsprocess i höst. De lägger idag 7 miljoner i månaden på att hitta tillräckligt mycket järnmalm för att en gruvstart kan vara möjlig.

”Vi kommer köra den här tillståndsprocessen enligt svensk miljölagstiftning. Jag är övertygad om att Greenpeace kommer att se att den uppfyller internationella krav”, säger Magnus Arnqvist.

Lars-Ola Marakatt/Per-Nils Idivuoma

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista