Nya jaktutredningen bra menar Sametingsledamot

1:13 min

Regeringen tycker att det är problematiskt att både markägareoch renskötande samer har rätt att jaga på samma område. Därför vill de utreda om den dubbla jakträtten kan tas bort. Detta är bra, och något som kan ena det samiska folket, menar Sametingsledamoten Erik-Oscar Oscarsson. 

– I dagens läge så har ju staten byggt upp en politik, en splittringspolitik där dubbelregistreringen finns med. De samiska markägarna har i stort sett blivit ifråntagna sin rätt och det splittrar ju upp det samiska folket, säger Erik-Oscar Oscarsson. 

Landsbygdsministern menar att det är en säkerhetsrisk att både samebyar och markägare har rätt att jaga på samma område. Och i den stora jaktutredning som regeringen kommer dra igång kommer man därför se om denna så kallade dubbelregistrering kan tas bort. 

Sametingsledamoten Oscarsson säger att detta i förlängningen kan ge makt till samiska markägare och att man därför också stärker det samiska folket. Jenny Wiik Karlsson är förbundsjurist på SSR, och tycker att det är bra att man utreder vem som egentligen har jakträtt i olika områden.

– Så länge utredningen bedrivs och uförst på ett korrekt sätt och man gör en noggrann historisk kartläggning och tar vid där jakt- och fiskrättsutredningen slutade och fortsätter att kartlägga så ser ju jag det som positivt. Däremot måste man vara otroligt noggrann, berättar Wiik Karlsson. 

Tobias Poggats

Tobias Poggats

Sameradion
Reporter
0980-750 28

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista