Eskil Erlandsson svarar inte på frågan. Foto: Tora Lindberg/Sameradion.
Sápmi

Ny jaktlag kan utredas utan samers medverkan

1:51 min

Trots att regeringen pratar om inskränkningar inom renskötselområdet vill landsbygdsminister Eskil Erlandsson inte svara på om företrädare för rennäringen ska vara med i den stora utredningen om jaktlagar i Sverige.

Regeringen har meddelat att man vill förtydliga reglerna för jakt i Sverige och meddelar via ett pressutskick att de bland annat ska se om det går att ta bort möjligheten för både markägare och renskötande samer att bedriva jakt inom vissa delar av renskötselområdet.

– Det är upp till utredaren att knyta till sig både referensgrupper och experter i den omfattning som utredaren tror att han eller hon behöver.

Enligt Eskil Erlandsson går det inte att säga vem som kommer gynnas i slutändan. Det får utredningen svara på när den är klar om två år.

När Sameradion intervjuar landsbygdsministern vill han inte alls svara på om det är tänkt att företrädare för rennäringen ska vara med under utredningens gång, trots att utredningen kan påverka samer inom renskötselområdet.

Jenny Wiik Karlsson som företräder Svenska samernas riksförbund, tycker att man borde klarlagt att samiska företrädare skulle funnits med.

– Jag vill ändå mena att man i ett direktiv kan tydligöra och framförallt ge signaler om att det bör knytas upp samiska företrädare och att dessa samiska företrädare också ska ha ett inflytande, säger Jenny Wiik Karlsson, förbundsjurist på SSR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista