Lösningen: samer i riksdagen

1:48 min

Svenska staten har länge diskriminerat den samiska befolkningen, något som fortfarande ställer till problem. 

Det framgår i en färsk uppsats från Linnéuniversitetet i Kalmar.

Enligt uppsatsen lever den långlivade diskrimineringen vidare, eftersom samer inte har någon möjlighet att påverka de lagar som omfattar dem. Ett sätt att få bukt med problemen vore att ha samisk representation i riksdagen. Det menar Sami Omerdin, som har skrivit uppsatsen.

– Samer behandlas fortfarande på ett diskriminerande sätt, anser jag, då de måste gå ifrån svenska gränser för att kunna förbättra situationen. Då har vi ett problem. De ska inte behöva gå utanför de svenska gränserna för att åtgärda dessa problem.

Sami Omerdin menar att det inte finns någon möjlighet för den samiska befolkningen i Sverige att påverka sin situation. Därför söker samiska grupper istället stöd hos internationella organisationer. 

Juristen Camilla Wikland har arbetat med samiska frågor i många år, och hon håller med om att samer diskrimineras och att det är svårt att få gehör för samisk landrätt i Sverige.

– Till exempel när det gäller gruvorna, om det inte går att stoppa enligt svensk rätt, får man gå till FN och använda sig av de internationella konventionerna. Det visar ju på att skyddet inte är tillräckligt starkt i Sverige, säger Camilla Wikland.

För att den samiska befolkningen skulle få möjlighet att påverka de frågor som berör dem anser Sami Omerdin att man skulle ha platser för samiska representanter i riksdagen.

Sameradion har försökt nå integrationsminister Erik Ullenhag för att fråga om detta skulle kunna vara möjligt, och han meddelar via sin pressekreterare att det inte finns några planer på det då det är principiellt tveksamt att dela in människor efter etnicitet.

Men uppsatsens författare Omerdin anser ändå att om den samiska befolkningen ska ha särskilda rättigheter, så ska man också ha det på alla nivåer.

– Om vi har bestämt att de ska vara nationella minoriteter så finns det krav på den svenska staten som de ska tillgodose för de här minoriteterna, och där anser jag att det bör finnas ett antal platser i riksdagen. För om det är någon som kan föra deras talan så är det dom själva, säger Sami Omerdin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: