1 av 2
Jörgen Stenberg i Malå sameby hoppas på forskningen. Foto: David Rydenfalk/Sameradion.
2 av 2
Krister Stoor ska lyfta fram goda exempel. Foto: David Rydenfalk/Sameradion.
Sápmi

"Man kan inte ständigt vara i konflikt"

2:08 min

Nu ska kulturmöten mellan skogssamiska renskötare och markägare synas i sömmarna. Målet är en modell för samexistens.

Krister Stoor, som är universitetslektor på Institutionen för språkstudier på Umeå universitet, menar att tidigare forskning inte handlat så mycket om vinterbete och att fokus i media legat på konflikterna - men nu ska ett alternativt perspektiv lyftas fram med exempel på samarbete och lyckade problemlösningar mellan markägare och renskötare i vinterbetesmarkerna.

– För man vill ju fortsätta komma tillbaka med renarna och man kan liksom inte ständigt vara i konflikt. Det mår ju ingen bra utav, säger Krister Stoor.

Han anger Malå skogssameby som ett gott exempel i relationen mellan renskötare och markägare. Jörgen Stenberg sitter i styrelsen.

– Frågan som sådan är ju en del av förutsättningarna för vår existens, att kunna samverka, i ett område där det är massa andra intressen, så det är ju en ständigt aktuell fråga, säger Jörgen Stenberg.

Han menar att man som renskötare måste försöka göra sig bekant med bönder och jägare genom personliga möten.

– Det behöver inte alltid vara så blodigt allvar, så man försöker mötas innan man har den där problemfrågan, så att man bygger upp relationen på så sätt, då är det enklare att hantera problem när de uppstår. 

Med hjälp av de goda exemplen menar forskaren Krister Stoor, att man i framtiden skulle kunna skapa en modell för bättre relationer. Där man möts över de etniska gränserna och också kan komma överens om bra samvaro under vintertiden.

Och Jörgen Stenberg hoppas forskningen kan hjälpa till med olika verktyg för att hantera relationsfrågorna.

– Men sen är det också en generellt viktig diskussion att diskutera inom renskötseln för det kan ju hända att vi renskötare inte alltid är bra på det och kanske inte heller alltid har insikten om betydelen så att säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista