Stugor kommer ge ökad skoterturism. Foto: Emil Östlund
Sápmi

Skoterturism hotar renen

1:04 min

I takt med att ett stort antal nya stugtomter planeras i Klövsjö-Storhogna, Jämtland, kommer också skotertrafiken att öka. Det skulle omöjliggöra rennäring i området, menar Nicklas Johansson i Tåssåsens sameby.

I en skrivelse till Bergs kommun vädjar samebyn om skoterleder.

– Vi har inget emot utbyggandet av tomter, men det måste bli en reglering med skotertrafiken. Det är väldigt viktigt. Därför har vi gjort en skrivelse, säger Nicklas Johansson som är ordförande i Tåssåsens sameby.

I jämtländska Klövsjö planeras 550 nya tomter för fritidshus - motsvarande ca 3 000 bäddar. Området har idag oreglerad skotertrafik, men förra året startades en grupp bestående bland annat av markägare, skidanläggningar, samebyn och kommunen, just för att nå beslut om skotertrafiken i området.

Den oreglerade skotertrafiken innebär att renarna inte får någon betesro, menar Tåssåsens Nicklas Johansson. Skrivelsen som samebyn nu har skickat till Bergs kommun är tänkt att sätta press på frågan, och se till att skoterleder verkligen inrättas i området.

Även om det kan ta tid att nå resultat så är Nicklas Johansson hoppfull.

– Det har ju funkat bra hittills och jag hoppas att gruppen som har blivit tillsatt kommer att lösa det. Och det tror jag faktiskt de gör. Men allt tar ju sin tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista