Sápmi

Festival lyfter fram samisk kultur

2:00 min

På torsdag börjar den samiska kultur och musikfestivalen Márkomeannu i nord-Norge. Det är det trettonde året i rad som festivalen går av stapeln. Och festivalarrangören Rune Myrnes Balto är nöjd över artistutbudet.

Màrkomeannu på Gállogieddi i Evenes kommun lockade förra året 2 200 besökare. Den har en tydlig samisk profil och målet är att lyfta fram samisk kultur lokalt och i hela sápmi. I år har festivalen den största produktionen någonsin menar Rune Myrnes Balto.

– Vi har massor av fina artister som bland annat Sofia Jannok, Duolva Douttar och den artist som vi är mest stolta att ha är Ann Jorid och Àmmun.

Ann Jorid och Àmmun har inte varit på scen sedan 80-talet, deras musik är präglad av samisk politik.

Under festivalens 5 dagar kan besökaren förutom att lyssna till konserter, titta på utställningar, besöka seminarier, historiska promenader och workshops. Det visas också kortfilmer, arrangeras boksläpp, barnteater och olika tävlingar.

Under åren, medan festivalen vuxit, har den enligt arrangören blivit en viktig symbolisk företeelse för unga, genom att visa på värdet av samisk kultur. Och festivalarrangören Rune Myrnes Balto menar att man ska komma till festivalen om man vill uppleva samisk kultur.

– Om man vill uppleva en helt samisk festival, där hela programmet består av samisk kultur och musik då är Márkomeannu den perfekta platsen.

Från Umeå åker Såhki Umeå sameförening till festivalen, med en buss med 15 passagerare, som består av såväl barn som vuxna. Britt-Marie Barruk förklarar att resorna som Såhki gör till olika festivaler ger en bättre sammanhållning.

– Jag har inte varit själv på Márkomeannu så jag tycker det ska bli roligt att åka dit, säger Britt-Marie Barruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: