Sápmi

Teaterpionjärer i ny bok

"har varit ett tystat folk"
1:32 min

Dálvadisteatern uppmärskammas i den nya boken Motståndskraft och frihetslängtan. Boken skildrar teaterhistoria ända tillbaka till Shakespeare, och författaren Richard Estreen berättar att den samiska teatern har en självklar plats där.

Boken Motståndskraft och frihetslängtan kom ut i maj i år och handlar om  teaterhistoria. Den handlar om kända personer som Moliére, Shakespeare och Strindberg.

Författaren Richard Estreen vill även lyfta fram den samiska teatern, eftersom han menar att samerna varit ett tystat folk.

– När dom startade den samiska teatern var det just mycket att ge samer en röst och på det sättet motståndskraft, genom röst från en scen.

Richard Estreen tycker att det är viktigt att upplysa om den samiska teatern eftersom den skiljer sig från den svenska teatern - att den samiska teatern har andra slags tankesätt.

– Den samiska teatern rör sig oerhört mycket vidare, den rör sig bort från människovärlden långt inne i naturen i djurens och naturens värld och det har vi knappas i svensk teater överhuvudtaget.

Genom intervjuer med Harriet Nordlund, Åsa Simma och Cecilia Person, som var pionjärer för teatern, har Estreen jobbat för att få fram informationen om Dálvadisteatern. Att det bara blev en samisk teater, berodde på att det skulle bli för stort om han skulle skriva om de andra samiska teatrarna.

– Du vet att jag har bara 30 korta kapitel ur teaterns historia så jag måste begränsa mig väldigt mycket. Då tog jag de första åren efter Dálvadis start.

Är det verkligen nödvändigt att med samisk teater i teaterhistorien?

– Ja det tycker jag. I högsta grad för att den är alldeles speciell och inte liknar nånting som finns i Sverige, Richard Estreen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista