Sápmi

”Ta bort samtliga björnar i kalvningslandet”

1:44 min

Svenska rovdjursföreningen har överklagat beslutet att 90 björnar får skjutas i Norrbotten. Och tycker att björnjakten istället ska inriktas mot problembjörnar. Men Rune Stooke, ordförande i Udtja sameby, tycker att alla björnar ska bort i kalvningslandet om man ska slippa problemet.

Enligt uppgifter från viltskadecenter finns det cirka 3200 björnar i Sverige och Norrbotten tillhör de län där det finns mest björnar. Under 2012 får 90 björnar skjutas i Norrbotten enligt ett beslut från Länsstyrelsen.

Och Robert Franzén, ledamot i Svenska rovdjursföreningen, menar att de överklagat eftersom de tycker att tilldelningen är alldeles för hög.

– Med tanke på att man utöver de här 90 björnarna redan i år skjutit 28 björnar i samband med skyddsjaktsbeslut, säger Franzén.

Enligt Franzén är det bättre för rennäringen med skyddsjakt av enskilda problembjörnar än licensjakt. Därför anser Svenska rovdjursföreningen att det enbart borde skjutas 51 björnar i länet.

– Det är väldigt lite som säger att man kommer skjuta björnar där man gör mest skada genom att öka licenstilldelningen på det här sättet. De är ju generella i hela länet och inte riktade mot särskilda problemområden för rennäringen i så fall.

Sedan några år tillbaka bedrivits ett skandinaviskt forskningsprojekt i Norrbotten för att fastställa den skada björnstamman gör på rennäringen. Forskningen visar att en björn i kalvningslandet äter mellan 20 och 25 renkalvar per år.

Udtja sameby är en av samebyarna där forskningen bedrivs. Samebyns ordförande Rune Stooke förstår inte alls resonemanget med problembjörnar. Han menar att varenda björn i skoglandet äter renkalvar och att i princip varenda björn där är en problembjörn.

– Ska man slippa problemet helt och hållet så måste man ta bort samtliga björnar i kalvningslandet. Så ser verkligheten ut. Om man skjuter björnarna så finns på återruntmarkerna så finns det plats för andra björnar att flytta ut.

Sameradion har utan framgång sökt ansvariga på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: