1 av 4
Fågelholk i Abisko. Foto: Olle Kejonen / Sameradion
2 av 4
Nils Åke Andersson inventerar fågel i Abisko. Foto: Olle Kejonen / Sameradion
3 av 4
Hela det bruna området på Gáisebákti är kalätet av fjällbjörkmätarlarver. Foto: Olle Kejonen / Sameradion
4 av 4
Fjällbjörkmätarlarverna har ätit upp stora områden av björkskogen, till exempel de här bruna områdena på Nuolja. Foto: Olle Kejonen / Sameradion
Abisko

Fåglar frodas när skogen dör

1:31 min

Abiskoområdet har varit hårt angripet av den så kallade björkmätarlarven, som har ätit upp björklöven i stora områden. Men där träden tar skada frodas istället småfåglarna. Björkmätarlarven blir nämligen bra mat åt djurlivet.

När vi gläntar på taket till en fågelholk upptäcker vi åtta små fågelägg, och fågelmamman verkar inte särskilt glad över att vi stör henne mitt i ruvningen. Nils Åke Andersson håller på att inventera fågelbeståndet i Abisko och den här holken är en 200 av som han följer för att se fåglarnas utveckling.

I år har han märkt en uppgång för småfåglarna. Tidigare i sommar angreps nämligen Abiskoområdet väldigt hårt av den så kallade fjällbjörkmätarlarven, som åt upp alla björklöv och lämnade hela fjällsidor kala. Men där träden dog, frodades istället småfåglarna, som åt upp de illgröna larverna.

– Bergfinken är väldigt vanlig i år, de här larverna från fjällbjörkmätare har varit mat i överflöd. Det har också varit förhållandevis mycket bergfink och lövsångare och sen då talgoxar och rödstjärtar och flugsnappare. Dom har också haft överflöd av mat till ungarna.

Idag är Nils Åke Andersson pensionerad, efter nästan 40 år som intendent vid Abisko naturvetenskapliga station. Och trots att han bor i Skåne är det svårt att slita sig från fåglarna. Varje sommar reser han upp till Abisko igen.

I år finns det också möjlighet att se den sällsynta Nordsångaren, något som brukar locka ornitologer till Abisko, berättar Andersson.

– Det är alltså här borta på Nuolja som är det säkraste stället man kan höra den. Så kryssare, de ornitologer som jagar runt och ska hitta många olika arter, de kommer hit för dess skull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista