1 av 3
Marlene Toven, Gaaltije. Foto: Marica Blind/Sameradion
2 av 3
Gaaltije avdelning på Turistbyrån. Foto: Marica Blind/Sameradion
3 av 3
Jessica Stenbäck, turistansvarig på Turistbyrån, Östersund. Foto: Marica Blind/Sameradion
Jämtland

"Jätteviktigt att vi syns utåt"

1:40 min

För att Gaaltije, sydsamiska kulturcentrum, ska blir mer synlig har de flyttat in i ett litet rum i turistbyrån i Östersund över sommaren.
– Samer är ju en del av kulturen i Jämtland. En stor del av kulturen och det är jätteviktigt att vi syns utåt, säger Marlene Toven som jobbar för Gaaltije på turistbyrån.

Gaaltije har funnits i Turistbyrånslokaler sedan i slutet av juni och varje dag besöker mellan 50 till 80 personer det lilla rummet för att titta på det samiska produkterna som är till försäljning eller lära sig mer om den samiska kulturen.
– Det är många som kommer och frågar och undrar hur det funkar med i rennäringen, språket, kulturen och av ren nyfikenhet, säger Marlene eToven.

Projektet med Gaaltije på turistbyrån kom till efter ett samtal mellan turistbyrån, Östersunds kommun och Gaaltije. Försöket att ha Gaaltije i turistbyråns lokaler kommer pågå fram till i slutet av augusti och efter sommaren kommer samarbetet utvärderas.

Jessica Stenbäck turistansvarig på turistbyrån i Östersund tycker samarbetet fungerat bra.
– Det bra för oss för vi får ju en hel del frågor som berör samisk turism och då har vi någon som vi direkt kan hänvisa till som besitter lite expertkunskaper, säger Stenbäck.

Skulle ni vilja att Gaaltije kom tillbaka i framtiden, för det här är ju bara ett försöksprojekt?
--
 Det stänger jag absolut inte dörren för. Vi får ju utvärdera utifrån den här sommar som har varit, säger Jessica Stenbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista