1 av 3
Ol-Ante Sikku, Östersund. Foto: Marica Blind/Sameradion
2 av 3
Storsjöyran. Foto: Nina Eriksén/P4 Jämtland
3 av 3
Stefan Kauppi, festchef, Storsjöyran. Foto: Marica Blind/Sameradio
Storsjöyran

Från kampfestival till musikfestival

1:27 min

Storsjöyran, Östersund, har sina rötter i 1960-talets kamp mot utsugningen av norrlands inland. Sin nuvarande form fick den i början av 1980-talet.

- Nu är det mycket en musikfestival kan man säga, men vi har kvar den röda tråden med republiktanken i festivalen, berättar festivalchef Stefan Kauppi.

Finns det några samiska inslag på den här festivalen?

- Jag skulle inte säga att det finns några renodlade samiska inslag. Det finns lite mat, bland annat souvas, och några av artisterna som har lite samisk ursprung. Vi har inga renodlade band eller sameartister i år.

För något år sedan så uppträdde artisten Wimme Sarri på storsjöyran. I år är det Markus Ekelund från Jokkmokk som fick stå för de samiska färgerna. En artist som sjunger på svenska och engelska.

Ol-Ante Sikku från Östersund var en av alla festivalbesökare och när jag träffade honom nämnde han några artister som han ville se.

– Det har ju varit spelningar två dagar så jag har sett Kristian Anttila. Jag ska väl se Magnus Ekelund & Stålet, Kaizers Orchestra. Jag får se vad det blir, säger han.

Storsjöyran är inte bara en musikfest.

– Givetvis så är det Republiken Jämtlands befrielsefest, berättar festivalchef Stefan Kauppi

Marica Blind

Reporter, Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista