SAARIVUOMA

Konflikten om Saarivuomastugorna fortsätter

2:12 min

Den fem år långa konflikten om Saarivuomastugorna i Norge fortsätter med oförminskad styrka. I tidningen Nye Troms publicerades en artikel där politiker och tjänstemän uttalar sig om hur de försökt få tillstånd att riva stugorna.

Nils Torbjörn Nutti, renägare och stugbyggare, från Saarivuoma sameby har läst artikeln och han tycker samebyn framställs som tjuvar.

– Det är ju förjäkligt och det är inte bara jag som tycker det, utan det är hela samebyn. Och även de flesta som berörs här uppe, säger han.

Det allmänna budskapet i tidningen Nye Troms är att såväl politiker som tjänstemän i Bardu kommun tycker att ärendet är komplicerat och tar lång tid.

Oddasat.se har sökt företrädare för Bardu kommun för en kommentar, men inte lyckats nå dem. Men enligt tidningen Nye Troms har Bardu kommun lagt ut 300 000 kronor i advokatkostnader, bland annat efter att ha blivit stämd efter första rivningsförsöket. Man menar också att man gjort allt som går för att få tillstånd att riva stugorna.

– Men det tar väldigt lång tid, säger Per Åke Heimdal vid den tekniska enheten.

Den nuvarande konflikten blossade upp redan 2005 när renbeteskonventionen mellan Norge och Sverige upphörde.

Det var efter det som medlemmar från Saarivuoma sameby uppförde de första stugorna. Men några år senare ville kommunens plantekniska kommité riva stugorna vid Altevatnet. Något som stoppades av Fylkesmannen.

Nu ligger frågan på Rendriftsförvaltningens bord, för att avgöras utifrån rennäringslagen.

Anders J Bals på rendriftsförvaltningen säger till tidningen Nye Troms att det är riskfyllt att bygga stugor innan man sökt tillstånd. Om man skulle få avslag så måste man riva, även om han tycker det är drastiskt att tvångsriva hus.

– Vi behandlar frågan som om stugorna ännu inte är byggda, säger han.

Men Nils Torbjörn Nutti menar att Saarivuomas rättigheter till renskötsel och bosättning i området inte är några hemligheter.

– Så vi känner oss svikna och bedragna av både kommunen och norska staten, att vi inte får bygga trots att vi har rättigheter, säger han.

Men hade ni tillstånd att bygga de här hytterna?

– Vi har ju ansökt om att få bygga hytter från kommunen redan på 80-talet första gången, men hela tiden har de nekat oss; ni har inga rättigheter här uppe. Det har ju lättat efter att den gamla konventionen från 1972 tog slut, där vi hävdat hårdare och hårdare att det är lappkodicillen som gäller.

Saarivuomas rättigheter i Altevatn-området lagstadgades också genom Norges högsta domstols dom 1968.

Den slog fast att samebyn varit där redan hundra år innan gränsen drogs mellan de båda länderna, i Strömstadstraktaten 1751 där lappkodicillen var en bilaga.

Nils Torbjörn Nutti tycker att kommunen beter sig märkligt, när de gång på gång driver ut renarna och försöker få till stånd en rivning av stugorna.

– De gör bara punktinsatser som en trakasseri och hävdar att vi inte har rättigheter. Men om det är som de säger, varför gör de det inte fullt ut då. Då hade de väl rivit våra hytter för länge sen och drivit ut våra renar för länge sedan, eller stängt gränsen om så hade varit, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista