Sirges

Renskötare gör egna eftersök efter 19-åringen

– Vi gör sökningar varje dag, säger John Erling Utsi som under sommaren bor i Kutjaure, väster om Ritsem. Renskötarna i Sirges sameby har inte uppmanats av polisen att hjälpa till i sökandet efter 19-åringen, men de söker på eget initiativ runt sommarvistet i Kutjaure för att hjälpa till i polisens sökinsats.

19-åringen och hans 17-åriga kompis slog läger några kilometer öster om Kutjaures sommarviste, varifrån 19-åringen sedan bestämde sig att göra en topptur till fjället Allak strax nordöst om Kudtjaure.

Sirges samebyordförande Jakob Nygård har tidigare visat runt polisen i området med helikopter.

– Vi har även lovat att hålla ögonen öppna när vi samlar ren i anslutande områden, säger Jakob Nygård.

Polisen uppskattar all hjälp de kan få, speciellt från dem som känner området väl.

 – Eftersom vi inte är härifrån eller känner området så behöver vi hjälp av dem som bor och har vuxit upp här, säger Polisens insatschef Tony Kvickström som hyllar renskötarnas initiativ.

– Om de dessutom hjälper till med sökningen så är det ju fantastiskt, Vilket engagemang!

Polisen har beslutat att fortsätta sökandet efter 19-åringen, detta sker inom en radie på 2 mil från männens tältplats.

19-åringen från Danmark anmäldes saknad av sin 17-årige vän på onsdagen förra veckan. De hade startat i Kvikkjokk några dagar innan, och skulle avsluta fjällvandringen i Vaisaluokta som ligger 15 kilometer där 19-åringen sågs sist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista