SAARIVUOMA

”De må följa norska regler”

1:58 min

Man måste söka tillstånd. Det menar Arne Nysted, politiskt vald ordförande på Bardu kommun, som kommentar till varför kommunen velat riva Saarivuomastugorna vid Altevatn sedan 2007.

Arne Nysted menar att Saarivuomas medlemmar har satt upp sina stugor utan att ha tillstånd,  och att man måste söka tillstånd för att sätta upp stugor.

Men Nils Torbjörn Nutti, i Saarivuoma har tidigare berättat att medlemmarna i samebyn ansökt hos Bardu kommun om att få bygga stugor sedan 80-talet, men att de hela tiden nekats.

Något som inte Arne Nysted på Bardu kommun känner till.

– Det går långt tillbaka sa du. Då snackar vi om betesrättigheter.

Men anser inte ni att Lappkodicillen och Altevatn-domen är tillräckliga för att samebyn ska ha rätt att sätta upp stugor i området?

– Alltså, det där är ju en egen sak, den norsksvenska konventionen, som i norsk uppfattning fortfarande gäller tills en ny är framförhandlad. Svenska samer är hjärtligt välkomna i Norge och har sina rättigheter och det ska de fortsatt ha.

Men oavsett om Saarivuoma har rätt till renbete på norsk sida, så menar Arne Nysted på Bardu kommun att man måste söka tillstånd om man ska sätta upp stugor på fjället.

– Vi önskar ju att alla ska följa norska regler i vårt område om det är samer eller om det är andra som önskar att sätta upp stugor, så må de följa norska regler för det.

Men om nu inte samebyn har rätt att ha sina stugor där, varför har ni inte rivit dom?

– För att det finns regler att följa för sådana tilltag.

Konflikten om stugorna fortsätter

#text=5214293# konflikten om Saarivuomastugorna i Norge fortsätter med oförminskad styrka. I tidningen Nye Troms publicerades en artikel där politiker och tjänstemän uttalar sig om hur de försökt få tillstånd att riva stugorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista