SATTAJÄRVI SAMEBY

Sunnas ger inte upp

1:40 min

En domstol har beslutat att syskonen Sunna inte har rätt att bedriva renskötsel inom Sattajärvi sameby. Beslutet går på samma linje som tidigare domar i den 40-åriga konflikten, men enligt renskötaren Bo Sunna är frågan långt ifrån över.

 – Konsekvensen det blir som jag säger. Det blir fortsatt överklagan och fortsatt kamp mot Länsstyrelsen. Vi måste ju leva vidare, säger han.

För två år sedan beslutade Länsstyrelsen att inte ge tillstånd till Sunnabröderna att ta hand om renar inom Sattajärvi sameby.

Beslutet överklagades, men domstolen kammarrätten slog i veckan fast att Länsstyrelsens beslut fortfarande gäller - skulle bröderna ägna sig åt renskötsel i området är det olagligt.

Det är sant att släkten Sunna tidigare har bedrivit renskötsel inom Sattajärvi sameby, men koncessionsrenskötsel bygger på att markägare tillåter att renar betar på deras marker mot att de själva får ha renar som tas om hand av en koncessionshavare som bedriver renskötsel.

Därför väger markägarnas - alltså samebyns - röst tungt när länsstyrelsen gör sin bedömning om vem som ska ha tillstånd att ta hand om renarna i samebyn.

 – Att vara koncessionshavare är inte det samma som att vara en duktig renskötare. En koncessionshavare, för det första måste ju samarbeta på ett förtroendefullt sätt i styrelsen, berättar Håkan Forsén, ordförande för Sattajärvi sameby.

Rätten att syssla med koncessionsrenskötsel går inte i arv som renskötselrätten i fjällsamebyar och skogssamebyar. Regeln är att länsstyrelsen beviljar tillstånd att ta hand om renar åt samebyn fem år åt gången - ett beslut som alltså kan överklagas varje gång.

 – Kampen för våran del går vidare och det har begått i över 40 år. Den får inte ta slut här, säger Bo Sunna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: