ARKTISKA RÅDET

Han räds inte EU

1:17 min

Samerådets ordförande Olav Mathis Eira tror inte att Samerådet skulle få minskad makt om EU fick observatörsstatus i Arktiska rådet. Men Eira menar ändå att man måste fråga sig om fler observatörer borde få vara med.

– Det är ju förstås en fråga om fler observatörer ska få gå med i Arktiska rådet över huvud taget. Och vilka skulle i så fall få vara med?, säger han.

Tidigare i veckan sade Tom Arnbom, Arktisexpert på Världsnaturfonden, att om EU skulle få sin eftersökta observatörsplats i Arktiska rådet, så skulle det kunna leda till att EU utövade påtryckningar för att se till att dess medlemsländer röstade likadant. Något som skulle göra EU-ländernas röst mäktigare, och urfolkens svagare.

Samerådets Olav Mathis Eira menar att det är naturligt med sådana farhågor, men han poängterar samtidigt att de tre EU-medlemmarna, Sverige, Finland och Danmark, i Arktiska rådet hittills har röstat självständigt och att de är självständiga i besluten.

Eira säger också att Samerådet inte motsätter sig en observatörsstatus för EU, men att man hoppas att urfolksperspektivet för den skull inte glöms bort. Och på frågan om han tror att EU kommer godkännas som obeservatör så svarar han att tids nog blir det nog så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: