Usa

Hög självmordsrisk för unga urfolksmän i Alaska

Unga urfolksmän i Alaska mellan 20-29 år har 13 gånger högre risk att begå självmord om man gömäför med alla män i den åldersgruppen i USA, rapporterar Reuters. 

Uppgiften är hämtad från en studie av offentliga uppgifter från 2003 till 2008.

Studien tror att den höga självmordsriken för unga urfolksmän kan beror på att de har färre möjligheter i livet, de tror också att identitetsproblematik bidra:

”Stora förändringar har skett för alaskas urfolk under de senaste 75 åren. Förr i tiden hade fler män i 20-29 års åldern egna familjer och de var på ett avgörande sätt involverad i att försörja sina familjer”.

Urfolket i Alaska är inutier, indianer och aleuter. Om man ser till hela urfolksbefolkningen i Alaska så hade de fyra gånger högre risk att dö av självmord än befolkningen i USA som helhet. Självmorden var tre gånger högre bland urfolksmännen än bland urfolkskvinnorna i Alaska. 

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista