Teaterchef Lena Engqvist Forslund, Giron Sámi Teáhter. Foto: Tora Lindberg, SR Sámiradio
UMEÅ

Teatersamarbete inför Umeå 2014

"Vi behöver samla våra styrkor"
1:57 min

Det planeras nu för ett samarbete mellan Giron Sámi Teáhter och Dramaten, i samband med kulturhuvudstadsåret 2014 i Umeå.

 – Det sannolikaste är ju att det i första hand blir ett gästspel av den föreställningen som vi producerar till Umeå 2014 på Dramaten i Stockholm. Sen kan det också tänka sig att det blir någon form av samarbete med skådespelare från Dramaten, berättar samiska teaterns chef Lena Engqvist Forslund

Föresällningen som Giron Sámi Teáhter planerar inför kulturhuvudstadsåret 2014 i Umeå har arbetsnamnet "Jag är tusen år", och den är baserad på den samiska hällristningskonsten och en obruten samisk tradition.

 – Vi ingår i ett projekt som heter Rock art in Sápmi och vi kommer redan nästa vecka att åka med en arbetsgrupp till hällristningsfälten i Nämnforsen för att göra en uppstart i projektet, säger Lena Engqvist Forslund.

Föreställningen har premiär vecka 10 i Umeå 2014, sedan kommer det att bli en truné i Västerbotten, Norrbotten och förhoppningsvis i Norge.

Tanken är att det även ska vara ett samarbete med både Beaivvás Sámi Teáhter på norsk sida och sydsamiska teatern Åarjelh Samien Teatere. Norrlandsoperan i Umeå är också en samarbetspartner i projektet.

Det är tänkt att Beaivvás sámi teáhter ska delta med skådespelare och artister. Lena Engqvist Forslund tycker att det är viktigt att ha ett samarbete med de olika samiska teatrarna.

 – Dels för att lära av varandra men också för att samla våra styrkor, vi behöver ha en större ekonomisk bas för att kunna göra några stora saker emellanåt och då tycker jag att Umeå 2014 är ett bra tillfälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".