1 av 10
Mimi och Nilla Märak på Stockholm Pride. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
2 av 10
Björn och Alexander Clemenson på Stockholm Pride. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
3 av 10
I mitten Mimi Märak och till höger Elfrida Bergman. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
4 av 10
T-shirt med en samisk regnbågsflagga. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
5 av 10
Så småningom kom paraden iväg. Längst fram i bild May-Britt Öhman, styrelsesuppleant i SSR. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
6 av 10
Den samiska delen av Prideparaden börjar närma sig Hötorget. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
7 av 10
En annan grupp som gick med i paraden var Stolta föräldrar till homo- bi- och transbarn. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
8 av 10
Också Kurdistans HBTQ-vänner fanns på plats. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
9 av 10
Med i paraden gick några judiska HBT-vänner. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
10 av 10
Maria Montazami var på plats. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
PRIDEFESTIVALEN

Pride inget för styrelsen

"Det är en skyldighet"
1:25 min

Förra året fanns Sametingets styrelse representerad på Prideparaden i Stockholm. Så var inte fallet i år. Oförståeligt, tycker Elfrida Bergman, en av initiativtagarna till projektet Queering Sápmi.

Pridefestivalen, som ska uppmärksamma homo-, bi- och trans-personers rättigheter hålls i år för 15 året i rad. Som vanligt avslutas den med en stor parad.

Elfrida Bergman är en av initiativtagarna till Queering Sápmi, ett projekt som ska uppmärksamma HBTQ-samers situation. Hon förstår inte hur det kan finnas anledning för Sametingets styrelse att inte vara på Pride, när man har sagt att man ska arbeta för HBTQ-samers rättigheter.

– Det här den största HBTQ-arenan i Sverige. Jag tycker att det är en skyldighet som Sametingets ordförande att vara på plats en sån här dag.

Med i paraden fanns flera samer, och Nilla Märak, en av dem som går i paraden, vill visa att alla samer inte följer normen.

– Det är viktigt att visa att vi finns i Sápmi också. Så även om inte jag är gay så finns jag som stöd. Jag har många vänner som är det, och framförallt bland ungdomarna så behövs det synliggöras.

Förra året gick fyra ledamöter från Sametingets styrelse med i paraden, däribland dårvarande styrelseordförande Sara Larsson. Sameradion har frågat nuvarande ordförande Per Mikael Utsi varför styrelsen inte deltar i år, och fick till svar att han inte förstod vad Sametinget skulle där att göra.

Elfrida Bergman från Queering Sápmi tycker att det är en oförsvarbar hållning, men berättar att det ännu inte är för sent för Sametinget att delta i en Prideparad. Den 29 september hålls nämligen Umeå Pride.

– Vi skickar gärna en personlig inbjudan till hela styrelsen i Sametinget, och andra, att komma till Umeå Pride, säger Elfrida Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".